Ελαφριά τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Εκτύπωση

Άλλη μια τυρόπιτα χωρίς φύλλο.


Υλικά (για 4-6 μερίδες)

  • 750 γρ. γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού λευκό τυρί άλμης με χαμηλά λιπαρά, θρυμματισμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κατίκι, θρυμματισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
  • 3 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • πάπρικα σε νιφάδες

Για τη γέμιση

  • 1½ κιλό φρέσκια μυζήθρα
  • 2 αβγά
  • ½ ποτήρι ζάχαρη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το λευκό τυρί και το κατίκι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την πολέντα με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα πολέντας - μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Μόλις πήξει το μείγμα, το αδειάζουμε στο μπολ με τα αυγά και τα τυριά, προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο το ταψί, στρώνουμε μέσα το μείγμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο ρεγκάτο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για να κάνει κρούστα. Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά. Την σερβίρουμε ζεστή και συνοδεύουμε με μια λαχανοσαλάτα.
 
Καλή σας όρεξη!

Συμβουλή
  • Συνοδεύουμε με ενα λευκό κρασί με καλή οξύτητ: ένα χαρμάνι Σαββατιανό - Ροδίτη ή μια ελαφριά Ρετσίνα.

 
Συνταγή της Ντίνας Νικολάου, Φωτογραφίες του Γιώργου Δρακοπούλου, Πηγή: http://www.gastronomos.gr