Τυρένιες με Μανούρι

Ενα παραδοσιακό έδεσμα, με αγνές πρώτες ύλες, η αποθέωση της γεύσης, απαραίτητο στο πασχαλινό τραπέζι της Κιμώλου.


Υλικά (για 6 κομμάτια)

  • 120 ml αλαιόλαδο
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 αυγό + 1 κρόκος
  • 500 γρ. αλεύρι
  • νερό ζεστό (όσο πάρει)

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μανούρι, θρυμματισμένο
  • 3 αυγά (κατά τη προτίμηση βιολογικά)
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη ή θρούμπι (1 κουτ. γλυκού ξερά), τριμμένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Γέμιση: Σε μπολ ανακατεύουμε το μανούρι με τα αυγά, τη ρίγανη και το πιπέρι, μέχρι να γίνει ένα αμοιογενές μείγμα.
Ζύμη: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αυγό και το αλάτι, περιχύνουμε με το λάδι και ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά-σιγά ζεστό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη όχι πολύ μαλακιά, αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε ένα-ένα τα μπαλάκια ζύμης, τα πιέζουμε με την παλάμη μας χα γίνουν επίπεδα και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενα και όσο το δυνατόν πιο παραλληλόγραμμα φύλλα πάχους περίπου μισού εκατοστού. Στο κέντρο και κατά μήκος κάθε φύλλου βάζουμε από δύο κουταλιές γέμισης. Διπλώνουμε τις τέσσερεις πλευρές του φύλλου πάνω από τη γέμιση, αλλά δεν την καλύπτουμε τελείως, θα πρέπει στο κέντρο να φαίνεται. Μεταφέρουμε τις τυρένιες σε ένα λαδωμένο ταψί και με ένα πινέλο τις αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και τις ψήνουμε για 25 – 27 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!

Συμβουλή
  • Πίνουμε ένα καλό ξηρό Μοσχάτο κρασί! Κατά την προτίμηση κάποιο νησιώτικο από τη Σάμο ή τη Λήμνο.

 
Συνταγή του Αλέξανδρου Παπανδρέου, Φωτογραφία του Γιώργου Δρακοπούλου, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία