Τυράκι με Κρεμμύδι

Εκτύπωση

Ανθότυρο θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε αυτό το τυράκι αλλά, αν είστε τυχεροί, και μπορείτε να βρείτε φρεσκοπηγμένο ανάλατο, πλήρες τυρί, τότε θα γίνει ασύγκριτα καλύτερο.


Υλικά (για περίπου 8-10 άτομα)

  • ½ κιλό φρέσκο ανθότυρο (μυζήθρα)
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χοντρά κατσάνια)
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαἲντανός (τα φύλλα)
  • 4 φρέσκα κρεμμύδάκια (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 1 κοιτ. γλυκού σπόρος καραγουέι, τριμμένος στο μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένος στο γουδί ή 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. Τραγιού καρύδα, τριμμένα
  • 1 κουτ. σούπας ροζ πιπέρι, άκοπο

Εκτέλεση

Τυλίγουμε τα κρεμμύδια ένα-ένα σε αλουμινόχαρτο, χωρίς νατα καθαρίσουμε, και τα ψήνουμε στο φούρνο, στους 180C, μέχρι να μαλακώσουν καλά (ελέγχουμε, πιέζοντάς τα με μια πετσέτα). Τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε στα 4 και τα στραγγίζουμε καλά από τα υγρά τους. Τα περνάμε στο μούλτι να λιώσουν. Βάζουμε τον πολτό κερμμυδιών σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα καρύδια και το ροζ πιπέρι, και τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά. Δοκιμάζουμε το αλάτι μήπως χρειάζεται λίγο ακόμα. Πλάθουμε αυτήν τη μάζα σαν λεπτό μακρόστενο φραντζολάκι, το πασπαλίζουμε ολόγυρα με το μείγμα καρυδιών – ροζ πιπεριού, το τυλίγουμε σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σ’ένα δισκάκι (γιατί είναε εύκαμπτο) στο ψυγείο. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να ωριμάσει η γεύση του, γι’αυτό καλύτερα να το φτιάξετε την προηγούμενη μέρα. Το σερβίρετε κόβοντάς το σε φέτες.Μπορείτε επίσης να προσφέτερε μέλι σε ένα μπολ, για να μπορεί όποιος θέλει, να περιχύσει λίγο πάνω στο κομμάτι του.

Μυστικο: Το καραγουέι το βρίσκουμε σε μαγαζιά με μπαχαρικά και ως κιούμελ. Μοιάζει πολύ με το κύμινο, αλλά έχει πιο γλυκό άρωμα. Είναι το ιδανικό αρωματικό για σικαλένια ψωμιά.

Καλή σας όρεξη!
 
Συνταγή της Εύης Βουτσίνα, Φωτογραφία του Γιώργου Δρακοπούλου, Πηγή: http://www.gastronomos.gr