Μπαβαρουάζ με Κατίκι και Μέλι

Πλούσιες και συνάμα δροσερές, οι κρέμες μπαβαρουάζ είναι υπέροχα γλυκίσματα. Μια μπαβαρουάζ διαφορετική από τις άλλες, η οποία δεν περιέχει αυγά.


Υλικά (για 4-6 μερίδες)

  • 700 γρ. κρέμα γάλακοτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνης (3 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα)
  • 300 γρ. παραδοσιακό κατίκι

Για τη σος

  • 200 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 30 γρ. χλιαρό νερό
  • 50 γρ. τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε λενα μπολ με κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την κατευάζουμε από τη φωτιά, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης με τα χέρια και τα προσθέτουμε στη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας ώστε να λιώσουν. Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, έως ότου η θερμοκρασία του μείγματος πέσει (θέλουμε να είναε χλιαρό προς κρύο). Τότε προσθέτουμε το κατίκι και ανακατεύουμε πολύ καλά, κατά προτίμηση με ένα μίξερ ή στον κάδο του μπλέντερ.

Μοιράζουμε το μείγμα σε ψηλά ποτήρια, φτοντίζοντας να μην τα γεμίσουμε μέχρι πάνω, και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να στεθεροποιήθει η κρέμα. Για να σερβίρουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγη από τη σος μελιού.

Σος: Ανακατεύουμε το μέλι με το χλιαρό νερό, ώστε να γίνει πιο ρευστό, και προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια.

Καλή σας όρεξη!
 
Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρο, Φωτογραφία τού Άλκη Καλούδη, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία