Πιτάκια με φάβα σε φύλλο κρούστας

Πεντανόστιμα πιτάκια με τη φάβα που περίσσεψε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με φασόλια ή φακές αφού πρώτα τα λιώσουμε.


Υλικά (για 16 τεμάχια)

  • 1½-2 μερίδες φάβα βρασμένη (πηχτή)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 100 γρ. κατίκι ή ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 250 γρ. (1/2 πακέτο) φύλλα κρούστας
  • 2 εκ. από τον πάτο του τηγανιού σησαμέλαι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη φάβα με τη ρίγανη, τον άνηθο και το τυρί και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας πρώτα στη μέση και στη συνέχεια οριζόντια στα τρία. Σε κάθε κομμάτι φύλλου βάζουμε στη μία άκρη 1 κουταλάκι από τη γέμιση.

Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου και συνεχίζουμε τυλίγοντας σε φλογέρα. Βάζουμε ένα τηγάνι στο σβηστό μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε σησαμέλαιο ώσπου να φτάσει 2 εκ. σε ύψος. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και, αμέσως, όσο το λάδι είναι ακόμη κρύο για να φουσκώσουν πολύ και ομοιόμορφα, βάζουμε τα πιτάκια στο τηγάνι σε δόσεις.

Μόλις αρχίσει να αχνίζει το λάδι, τα τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ομοιόμορφα και τα γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά, για άλλα 3 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα πιτάκια. Τα σερβίρουμε χλιαρά. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με λαδόξιδο και σταφίδες.

Καλή σας όρεξη!

Συμβουλές
  • Για να γλιτώσουμε χρόνο, τυλίγουμε τα φαβοπιτάκια όση ώρα τηγανίζουμε την προηγούμενη δόση.
  • Αντί για φάβα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φακές ή φασολάδα. Θα σουρώσουμε τα όσπρια, θα πετάξουμε τα κρεμμύδια (αν μπορούμε να τα πιάσουμε) και θα πολτοποιήσουμε τα όσπρια με όσο από το ζουμί τους χρειάζεται για να προκύψει ένα πηχτός πολτός. Μετά θα ανακατέψουμε με το τυρί και μυρωδικά της επιλογής μας και θα συνεχίσουμε κανονικά.

 
Συνταγή της Νίκης Χρυσανθίδου, Φωτογραφία του Γιώργου Δρακοπούλου, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία