Πρασόπιτα με γραβιέρα και κιμά

Η πρασόπιτα μπορεί να γίνει και χωρίς κιμά.


Υλικά

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο (Χρυσή Ζύμη ή άλλο ανάλογο)
  • 4 πράσα (το λευκό μέρος τους και το τρυφερό από το πράσινο)
  • 200 γραμμάρια γραβιέρα κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • ½ κιλό κιμά
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με 2-3 κουταλιές λάδι μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς ώστε ο κιμάς να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κρασί. Μαγειρεύουμε το μείγμα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και τότε ρίχνουμε τη μισή δόση από τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη γραβιέρα.

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντας το καθένα ενδιάμεσα. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα, απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας επίσης το καθένα ενδιάμεσα και αλείφουμε από πάνω με το υπόλοιπο αυγό. Ψήνουμε την πίτα στους 180° C για 1 περίπου ώρα.

Συμβουλή: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φύλλα με φύλλο σφολιάτας, οπότε στρώνουμε ένα κάτω και ένα επάνω.

Καλή σας όρεξη!
 
Πηγή: http://xrisizimi.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία