Τυροκομείο Σαμοθράκης

Εκτύπωση

Ένα νησί, ένα τυροκομείο: Στη Σαμοθράκη, έναν τόπο καταπράσινο, με ιδιαίτερη χλωρίδα και γεμάτο κοπάδια αιγοπροβάτων, υπάρχει μόνο ένα τυροκομείο. Και το έχει ένας νέος παραγωγός, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, που φτιάχνει εξαιρετικά τυριά.

Το τυροκομείο ήταν του παππού του. Ο ίδιος σπούδασε Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη. Το 2000 αποφάσιστε με τον πατέρα του να το ξαναλειτουργήσει. Και έτσι, δεκατρία χρόνια τώρα τυροκομούν με σαμοθρακιώτικο αιγοπρόβειο γάλα. Φτιάχνουν φέτα κασραβάλι και γραβιέρα. Η γραβιέρα τους, το τυρί που βράβευσε ο "Γαστρονόμος", πικάντικη, σκληρή και δυνατή, αυθεντική γεύση που σου μένει όταν τη δοκιμάσεις. Όλα τα τυριά τους αποτελούνται κατά 80% από πρόβειο και κατά 20% από γίδινο γάλα. "Το καλό εδώ στο νησί είναι ότι τα ζώα τρέφονται από τη βοσκή και με λίγο καλαμπόκι το χειμώνα, και αυτό δικό μας. Ζωοτροφές δεν αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι, γιατί είναι ακριβές και με τη μεταφορά γίνονται ακόμη ακριβότερες. Κάτι ακόμη, που εγώ θεωρώ πλεονέκτημα, είναι ότι όλα τα ζώα, και τα ελεύθερα πάνω στο βουνό, και τα κοπαδιασμένα, κάθε μέρα θα πάνε στη θάλασσα να αρμυρίσουν. Το θαλασσινό νερό νοστιμίζει και το κρέας και το γάλα των ζωών". Το γάλα δεν αρκεί για να ανταποκριθούν στη ζήτηση των τυριών. Ο Παναγιώτης, όμως, είναι αποφασισμένος: "Όσο γάλα υπάρχει στο νησί, αυτό θα δουλεύω. Ποντάρω στην ποιότητα". Παράγουν περίπου 40-50 τόνους τυρί το χρόνο. Διατίθεται στην τοπική αγορά και στους τουρίστες το καλοκαίρι. Η μεγαλύτερη ποσότητα διακινείται από το μαγαζί του στην Αλεξανδρούπολη.

Τα τυριά του τυροκομείου βρίσκουμε στο πρατήριο Αλεξανδρούπολης, Εμπορίου & Αθ. Διάκου, τηλ.: 25510-33951, στο πρατήριο Σαμοθράκης, Καμαριώτισσα Σαμοθράκης, τηλ.: 25510-42041, και στην Αθήνα στον Μιράν, Ευριπίδου 45, τηλ.: 210-3217187 (βλ.χάρτη) και στον Μανδραγόρα, Δημητρίου Γούναρη 14, Πειραιάς, τηλ.: 210- 4172961 (βλ.χάρτη).

Κείμενο του Αλέξανδρου Αβραμίδη, Πηγή: Γαστρονόμος