Τυροκομείο Ίου

Εκτύπωση

Το Φεβρουαρίου του 2007, ξεκίνησε να λειτουργεί το Δημοτικό τυροκομείο Ίου, το οποίο εξασφάλισε την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων. Το σπουδαίο είναι ότι το τυροκομείο ανέδειξε τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού αφού αξιοποίησε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου και  επιπλέον έδωσε τη δυνατότητα και το κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία για να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχει τουρισμός.

Η λειτουργία του τυροκομείου τους εξασφαλίζει ένα σταθερό εισόδημα, ενώ παράλληλα δεν έχουν απώλειες  από το γάλα αφού το παραδίδουν στο τυροκομείο και δεν χρειάζεται να το συντηρήσουν οι ίδιοι. Το τυροκομείο απασχολεί 4 άτομα μόνιμους κάτοικους της Ίου και έχει κρατήσει στον πρωτογενή τομέα 38 κτηνοτρόφους με τις οικογένειές τους.

Το τυροκομείο της Ίου τηρεί όλες τις υγειονομικές απαιτήσεις της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και έχει πιστοποιηθεί με το σύστημα HACCP σύμφωνα με το CODEX ALIMENTARIUS (Κώδικας Τροφίμων).  Διακρίθηκε επίσης ως επιχείρηση από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στα πλαίσια των European Enterprise Awards 2010 και έφτασε μέχρι την επίσημη απονομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαδρίτη στην κατηγορία «Improving the Business Environment Award», όπου έλαβε τη δεύτερη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα παραδοσιακά τυριά που παράγονται από το τυροκομείο της Ίου είναι: Σκοτύρι Ίου, Ξινό Ίου, Νιώτικο κεφαλοτύρι, Μυζήθρα Ίου, Γραβιέρα Ίου.

Πηγή: http://agro.in.gr