Επιλογή Παραγωγού

Τυροκομείο Ίου

Το Φεβρουαρίου του 2007, ξεκίνησε να λειτουργεί το Δημοτικό τυροκομείο Ίου, το οποίο εξασφάλισε την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων. Το σπουδαίο είναι ότι το τυροκομείο ανέδειξε τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού αφού αξιοποίησε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου και  επιπλέον έδωσε τη δυνατότητα και το κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία για να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχει τουρισμός.

Η λειτουργία του τυροκομείου τους εξασφαλίζει ένα σταθερό εισόδημα, ενώ παράλληλα δεν έχουν απώλειες  από το γάλα αφού το παραδίδουν στο τυροκομείο και δεν χρειάζεται να το συντηρήσουν οι ίδιοι. Το τυροκομείο απασχολεί 4 άτομα μόνιμους κάτοικους της Ίου και έχει κρατήσει στον πρωτογενή τομέα 38 κτηνοτρόφους με τις οικογένειές τους.

Το τυροκομείο της Ίου τηρεί όλες τις υγειονομικές απαιτήσεις της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και έχει πιστοποιηθεί με το σύστημα HACCP σύμφωνα με το CODEX ALIMENTARIUS (Κώδικας Τροφίμων).  Διακρίθηκε επίσης ως επιχείρηση από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στα πλαίσια των European Enterprise Awards 2010 και έφτασε μέχρι την επίσημη απονομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαδρίτη στην κατηγορία «Improving the Business Environment Award», όπου έλαβε τη δεύτερη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα παραδοσιακά τυριά που παράγονται από το τυροκομείο της Ίου είναι: Σκοτύρι Ίου, Ξινό Ίου, Νιώτικο κεφαλοτύρι, Μυζήθρα Ίου, Γραβιέρα Ίου.

Πηγή: http://agro.in.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία