Επιλογή Παραγωγού

Αφοί Χρυσάφη, Τυροκομείο

Ενα εξαιρετικό τυρί, που θυμίζει φέτα, είναι το καλαθάκι της Λήμνου, προϊόν ΠΟΠ. Από τα εκλεκτότερα, αυτό που παράγουν οι αφοί Χρυσάφη.

Ο Μιχάλης και ο Μάκης Χρυσάφης, πρώτα ξαδέλφια, ξεκίνησαν την επιχείρησή τους το 1984. Μετά τις σπουδές τους στην Αθήνα επέστρεψαν στη Λήμνο. Οι γονείς τους ήταν αγροτοκτηνοτρόφοι. «Σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα αρτοποιείο, να παίρνουμε τα στάρια που έσπερναν οι γονείς μας και να φτιάχνουµε ψωµί». Έτσι και έγινε, και ο πρώτος φούρνος πήγε καλά. Έπειτα σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν και το γάλα τους και έφτιαξαν γιαούρτι, που και αυτό πήγε καλά. Ακολούθησαν τα τυριά. Η πρώτη «εγκατάσταση» ήταν στην ουσία ένας... παλιός μάστορας, που τους έφτιαχνε το γιαούρτι. Το 1991 γίνεται το σημερινό τυροκομείο στο Καρπάσι.

Από τότε μέχρι σήμερα, ακολουθώντας τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής διανύει η οικογενειακή επιχείρηση μια ανοδική πορεία στο χώρο της, συνδυάζοντας αρμονικά τη παράδοση με τη τεχνογνωσία και τον εκσυγχρονισμό. Στόχος των αφών Χρυσάφη είναι η προώθηση και η προστασία των παραδοσιακών προϊόντων της Λήμνου, όπως είναι το τυρί καλαθάκι Λήμνου και η δημιουργία γνήσιων και αγνών γεύσεων με τις πρώτες ύλες του νησιού, όπως το ψωμί με ντόπια σιτηρά. Γι΄ αυτό το σκοπό η εταιρεία συνεχίζει να εξελίσσεται σε τεχνολογικό-μηχανολογικό εξοπλισμό, παράγοντας πάντα ποιοτικά και υγιεινά παραδοσιακά προϊόντα Λήμνου, που ξεχωρίζουν και επιβραβεύουν τη προσπάθεια και την αγάπη των ιδρυτών της για την ανάπτυξη και προβολή του νησιού τους.

Διαθέτοντας υπερσύγχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Καρπάσι, με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου για τα προϊόντα της, η εταιρεία διαθέτει 10 πρατήρια σε διάφορα σημεία του νησιού, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των κατοίκων και των τουριστών, με μία μεγάλη γκάμα από ψωμιά, αρτοποιήματα, σφολιατοειδή, είδη ζαχαροπλαστικής, γαλακτοτυροκομικά, όλα εξαιρετικής ποιότητας. Ο τζίρος της επιχείρησης φτάνει τα 5.000.000 ευρώ, ενώ απασχολεί περί τους 60 εργαζοµένους (5 στο τυροκομείο και οι υπόλοιποι στα εργαστήρια αρτοποιίας και τα σηµεία πώλησης). Συμβάλλουν στη διατήρηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο νησί, κάνοντας συμβόλαια προαγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς. Τους γεωργούς, µάλιστα, τους προμηθεύουν οι ίδιοι µε τον ποικιλιακό σπόρο του σταριού μαυραγάνι.

Τα προϊόντα Χρυσάφη μπορούμε να τα βρούμε στα 10 σημεία πώλησης της εταιρείας στη Λήμνο και σε επιλεγμένα παντοπωλεία στην Αθήνα, όπως το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής (Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22540-31.330).

 

Κείμενο της Καλλιόπης Πατέρα, Φωτογραφίες του Άκη Ορφανίδη, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία