Επιλογή Παραγωγού

Aφοί Παππά, Τυροκομείο

Ενα αξιοζήλευτο τυροκομείο στην Ήπειρο παράγει εκλεκτά παραδοσιακά – και όχι μόνο – τυριά. Στο σύγχρονο τυροκομείο των αδελφών Δημήτρη και Κωνσταντίνου Παππά, τίποτα δεν θυμίζει τις στάνες στο χωριό Ματσούκι στα Τζουμέρκα, όπου ο παππούς τους άρχισε να φτιάχνει γραβιέρα πριν από έναν αιώνα. Μόνο η αγάπη για το τυρί μένει ίδια. Ο Κωνσταντίνος μπήκε στη δουλειά από 17 χρόνων. Ο Δημήτρης σπούδασε πολιτικός μηχανικός, αλλά επέστρεψε στην πατρογονική τέχνη.

Τα δύο αδέλφια ανέλαβαν το τυροκομείο του πατέρα τους στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης και διοχέτευσαν όλη τους την ενέργεια στο να φτιάξουν μια πρότυπη μονάδα σε μεγαλύτερο χώρο. Είναι, μάλιστα, οι πρώτοι τυροκόμοι στην Ελλάδα που εφάρμοσαν σύστημα HACCP.

Σήμερα, εκτός από γραβιέρα, φτιάχνουν κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα, ανθότυρο και ξερή μυζήθρα και φέτα. Ομως, δεν αρκούνται στα δεδομένα. Πειραματίζονται και παρασκευάζουν και άλλα τυριά, όπως το Ζηρός, ένα σκληρό πρόβειο τυρί, που βράβευσε για την πλούσια γεύση του ο Γαστρονόμος το 2010. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούν το ανοιξιάτικο γάλα από συγκεκριμένους παραγωγούς, αυτό που πληροί όλες τις προϋποθέσεις λιπαρών, αρωμάτων και γεύσης που έχουν ορίσει.

Oι ανήσυχοι τυροκόμοι παράγουν επίσης το εύγευστο, πιπεράτο «Ανόστρου Κάσσιο», που στα βλάχικα σημαίνει «το δικό μας τυρί», ενώ στα σκαριά έχουν και άλλους ασυνήθιστους τύπους τυριών. Το 2007 το τυροκομείο απέκτησε ένα καλαίσθητο πρατήριο στα Γιάννενα, αλλά τα τυριά του ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και την Ολλανδία.

◊ Τα τυροκομικα προϊόντα των Αφών Παππά βρίσκουμε στο πρατήριό τους στα Ιωάννινα (Λ. Πανεπιστημίου 30, τηλ.: 26510-67.335) και σε επιλεγμένα παντοπωλεία στα Ιωάννινα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το τηλ.: 26830-24.013.

Κείμενο της Χριστίνας Τζιάλλα, Φωτογραφίες του Νίκου Πηλού και Κανάρη Τσίγκανο, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία