Επιλογή Παραγωγού

Παγώνη, Τυροκομείο

Ενα οικογενειακό τυροκομείο στις πλαγιές του Κιθαιρώνα επιβεβαιώνει ότι τα προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι αποτέλεσμα πείρας και γνώσης.

Το τυροκομείο της οικογένειας Παγώνη στο Κριεκούκι παράγει αγνά ελληνικά τυριά με την παραδοσιακή μέθοδο στο χέρι και μετρά περισσότερο από μισόν αιώνα ζωής. Στα μέσα της δεκαετίας του ’40 ήταν απλώς ένα μεγάλο καζάνι στην αυλή του παλιού πατρικού, όπου φτιαχνόταν πρόβειο γιαούρτι, ονομαστό προϊόν της περιοχής. Η καθημερινή παραγωγή πωλούνταν σε έναν πάγκο στον κεντρικό δρόμο. Εκεί βρίσκεται σήμερα το οικογενειακό τυροπωλείο-παντοπωλείο με όλα τα προϊόντα Παγώνη. Τα διασημότερα είναι το πρόβειο γιαούρτι, σφικτό, πυκνό, με υπέροχη οξύτητα, και η βαρελίσια φέτα με τη μεστή και πλούσια γεύση. Περισσότεροι από 100 επιλεγμένοι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί δίνουν συνολικά κάθε χρόνο 1.000 τόνους πρόβειο και 300 τόνους γίδινο γάλα, με τα οποία παράγονται τα προϊόντα της εταιρείας.

Δοκιμάστε επίσης: το λαστιχωτό Καστελλάνι και την παραλλαγή του, τον Ερυθρότυρο, τη μαλακή και πιπεράτη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το πεκορίνο.

Κεντρικό κατάστημα Παγώνη, Εθν. Αντίστασης 73, Ερυθρές Αττικής (Κριεκούκι), τηλ.: 22630-63.102 (Επικοινωνήστε για να μάθετε το πλησιέστερο σημείο πώλησης σε Αττική και Νότια Ελλάδα).

Ρεπορτάζ της Βιβής Κωνσταντινίδου, Φωτογραφίες του Άκη Ορφανίδη, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία