Ραγιάν, Τυροκομείο

Εκτύπωση

Επιμένοντας ποντιακά

Ο ποντιακής καταγωγής ιδιοκτήτης της εταιρείας Ραγιάν, Θεόφιλος Γεωργιάδης, επέλεξε να τιμήσει τον τόπο του παράγοντας περίφημα τυριά της χαμένης του πατρίδας.

Είκοσι χρόνια τώρα ο Θεόφιλος Γεωργιάδης εργάζεται αθόρυβα στο τυροκομείο του μαζί με τη σύζυγό του, στο αγρόκτημά του στη Βάθη, «Ραγιάν» στα ποντιακά. Και επιμένει ποντιακά. Φτιάχνει τα τυριά του Πόντου, όπου από την τοπογραφία του και μόνο, άνθησε επί αιώνες η τυροκομία. Το παρχαροτύρ, το πασκιτάν, το γαΐς τυρί από βουβαλίσιο γάλα, ξαδελφάκι της παγκοσμίου φήμης μοτσαρέλα και το βραβευμένο από τον Γαστρονόμο «τυρί της σπηλιάς» που είναι ένα καπνιστό τυρί με χαρακτηριστικά έντονη γεύση.

 Τα προϊόντα της βιοτεχνίας Ραγιάν βρίσκουμε στο εργαστήριο – τυροκομείο στη Βάθη Κικλίς (τηλ.: 23410-84.267), στο κατάστημά τους στο Κιλκίς, Γ. Καπέτα 11 και στη Θεσσαλονίκη, Μπαλάνου 13 (τηλ.: 2310-279.459). Επίσης, σε επιλεγμένα μπακάλικα στην Αθήνα.

 

Κείμενο της Καλλιόπης Πατέρα, Φωτογραφίες του Αλέξανδρου Αβραμίδη, Πηγή: http://www.gastronomos.gr