Επιλογή Παραγωγού

Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων

Γραβιέρα απ’ τις λίγες

Στην ορεινή κωμόπολη του Νομού Ρεθύμνου, ο τοπικός συνεταιρισμός φτιάχνει τυριά που βασίζουν τα γευστικά τους χαρακτηριστικά στα πλεονεκτήματα της  ποιότητας του γάλακτος.

Ογδόντα με ενενήντα χιλιάδες πρόβατα βόσκουν στις πλαγιές του Ψηλορείτη τα μυριστικά βοτάνια μιας μοναδικής στη Μεσόγειο χλωρίδας, δίνοντας ένα αρωματικό και δυνατό (σε λιπαρά) γάλα. Διακόσιοι είκοσι κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή των Ανωγείων αποφάσισαν το 1960 να συνεταιριστούν ώστε να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο το εξαιρετικής ποιότητας γάλα, στη μεγαλύτερη ποσότητα του πρόβειο (κατά 95%), το οποίο μέχρι τότε τυροκομούσαν πάνω στο βουνό σε αυτοσχέδιες πέτρινες στάνες (μιτάτα). Σήμερα, ο Συνεταιρισμός Τυροκομικών Προϊόντων Ανωγείων διαθέτει μια μεγάλη μονάδα συγκέντρωσης και επεξεργασίας γάλακτος που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πιστός στην γκάμα των καθιερωμένων παραδοσιακών προϊόντων. Σημειώστε λοιπόν: κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, ανθότυρο, ξινομυζήθρα, βούτυρο.

Η ναυαρχίδα, όμως, των τυριών του είναι η γραβιέρα Ανωγείων, ένα ήπιο και ευγενικά αλατισμένο τυρί, με ευχάριστη, υπόγλυκη γεύση και με πλούσιο άρωμα πρόβειου γάλακτος. Δοκιμάστε την συνοδεία θυμαρίσιου μελιού. Επίσης στην τυρόπιτα μαζί με ένα ουδέτερο ανθότυρο ή φέτα. Αφήστε τη να μελώσει επάνω σε ψητά λαχανικά. Προσθέστε μεγάλους κύβους στο κλέφτικο αρνάκι. Και – το καλύτερο όλων – κόψτε την σε μικρά κομμάτια, αφήστε την για δέκα λεπτά να «ιδρώσει» ώστε να βγάλει τα λιπαρά της και απολαύστε την με καλοζυμωμένο ψωμί.

Αγροτικός – Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων, Ανώγεια, Κρήτη, τηλ.: 28430-31.266. Στην Αθήνα θα βρείτε τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και σε επιλεγμένα παντοπωλεία.

 

Ρεπορτάζ και Φωτογραφίες της Μυρσίνης Λαμπράκη, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία