Προίκα, Τυροκομείο

Εκτύπωση

Κασέρι α λα παλαιά

Μια τυροκομική μονάδα, που μετράει 116 χρόνια ζωής στον Σοχό της Θεσσαλονίκης, παράγει μέχρι σήμερα το εκλεκτό ομώνυμο κασέρι.

Ο Κώστας Προίκας, το 1890, κλήθηκε στο Άγιον Όρος για να κατασκευάσει βαρέλια αποθήκευσης λαδιού και κρασιού. Γνώστες της παραγωγής εξαιρετικών τυριών, οι μοναχοί του «χάρισαν» τα μυστικά τους. Εκείνος αγόρασε ένα κοπάδι αιγοπρόβατα και ξεκίνησε την παραγωγή. Το 1948, ο εγγονός του Σταμάτης Προίκας, διορατικός και πρωτοπόρος, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τυροκομία. Το 1979 η κόρη του, Ελένη Προίκα, παρέλαβε τη σκυτάλη. Πάντοτε παρούσα στη δουλειά, μέρα - νύχτα, ελέγχει το γάλα που παραλαμβάνεται αυστηρά και μόνο από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Λέσβο, φροντίζει για την ταχύτερη δυνατή επεξεργασία του, καθοδηγεί τους εργαζομένους, διευθύνει την επιχείρηση στην οποία τηρούνται οι αυστηρότερες προδιαγραφές της Ε.Ε. για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Κατάφερε έτσι να γίνει το «Κασέρι Προίκα» προϊόν Π.Ο.Π.. Το κασέρι είναι ο βασιλιάς της επιχείρησης, αλλά με το ίδιο μεράκι φτιάχνουν και πάμπολλα άλλα τυριά, όπως το ημισκληρο «Σοχινό», το καπνιστό, πικάντικα τυριά, κατσικίσια, φέτα, μυζήθρα κ.ά.

Tα προϊόντα του τυροκομείου τα βρίσκουμε σε μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν. Για πληροφορίες, τηλ.: 23950-22.052, Σοχός, Ν. Θεσσαλονίκης.

Κείμενο και Φωτογραφίες της Μυρσίνης Λαμπράκη, Πηγή: http://www.gastronomos.gr