Επιλογή Παραγωγού

Προίκα, Τυροκομείο

Κασέρι α λα παλαιά

Μια τυροκομική μονάδα, που μετράει 116 χρόνια ζωής στον Σοχό της Θεσσαλονίκης, παράγει μέχρι σήμερα το εκλεκτό ομώνυμο κασέρι.

Ο Κώστας Προίκας, το 1890, κλήθηκε στο Άγιον Όρος για να κατασκευάσει βαρέλια αποθήκευσης λαδιού και κρασιού. Γνώστες της παραγωγής εξαιρετικών τυριών, οι μοναχοί του «χάρισαν» τα μυστικά τους. Εκείνος αγόρασε ένα κοπάδι αιγοπρόβατα και ξεκίνησε την παραγωγή. Το 1948, ο εγγονός του Σταμάτης Προίκας, διορατικός και πρωτοπόρος, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τυροκομία. Το 1979 η κόρη του, Ελένη Προίκα, παρέλαβε τη σκυτάλη. Πάντοτε παρούσα στη δουλειά, μέρα - νύχτα, ελέγχει το γάλα που παραλαμβάνεται αυστηρά και μόνο από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Λέσβο, φροντίζει για την ταχύτερη δυνατή επεξεργασία του, καθοδηγεί τους εργαζομένους, διευθύνει την επιχείρηση στην οποία τηρούνται οι αυστηρότερες προδιαγραφές της Ε.Ε. για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Κατάφερε έτσι να γίνει το «Κασέρι Προίκα» προϊόν Π.Ο.Π.. Το κασέρι είναι ο βασιλιάς της επιχείρησης, αλλά με το ίδιο μεράκι φτιάχνουν και πάμπολλα άλλα τυριά, όπως το ημισκληρο «Σοχινό», το καπνιστό, πικάντικα τυριά, κατσικίσια, φέτα, μυζήθρα κ.ά.

Tα προϊόντα του τυροκομείου τα βρίσκουμε σε μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν. Για πληροφορίες, τηλ.: 23950-22.052, Σοχός, Ν. Θεσσαλονίκης.

Κείμενο και Φωτογραφίες της Μυρσίνης Λαμπράκη, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία