Επιλογή Παραγωγού

Ιναχος

Ρουμελιώτικη τυροκομία

Γιός και εγγονός τυροκόμου από το Περιβόλι Σπερχειάδος ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου γνωρίζει τι σημαίνει αληθινό γάλα και πραγματική βαρελίσια φέτα.

Δίπλα ακριβώς από τον Σπερχειό βρίσκεται από το 1960 η τυροκομική εταιρεία Ιναχος. Ο Ιναχος ήταν ο πρώτος παρασκευαστής τυριού, κατά την μυθολογία μας, την οποία ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου γνωρίζει από πρώτο χέρι μιας και σπούδασε φιλόλογος στην Κρήτη. Ομως η τυροκομία είναι μεράκι, και έτσι ενώ σπουδάζει, στις κενές του ώρες παρακολουθεί από κοντά τους κρητικούς τυροκόμους να φτιάχνουν την περίφημη γραβιέρα. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην πατρική επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί όταν ακόμη δεν υπήρχε ηλεκτρικό στην περιοχή. Ταξιδεύει στην Ευρώπη επισκεπτόμενος τυροκομεία και επιστρέφει πλήρης ιδεών και νέων μεθόδων. Ομως για την φέτα είναι αμετάπειστος. Παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που μόνα αυτά επιτρέπουν στο τυρί να ωριμάσει σωστά και να αποκτήσει την ξεχωριστή γεύση του. Παράλληλα, εισάγει 85 μικρόσωμες αγελάδες επιλέγοντας την ράτσα τους με βάση την παλαιά γηγενή ράτσα και την ποιότητα και όχι την ποσότητα του γάλακτος που παράγουν. Εμφιαλώνει το ξεχωριστό γάλα «Ρούμελη» που βραβεύθηκε με βραβείο ποιότητας από τον Γαστρονόμο το 2009.

Εκτός από τη φέτα και το βραβευμένο αγελαδινό γάλα η εταιρεία Ιναχος παράγει μια μεγάλη γκάμα λευκών τυριών όπως μυζήθρα, ανθότυρο, γαλοτύρι, τσαλαφούτι (το κατίκι της περιοχής), πυκνόρρευστο γίδινο ξινόγαλο, γιαούρτι με πέτσα. Ιδιαιτέρως αξιόλογη είναι και η σειρά τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με τη διακριτική επωνυμία «Eρίφι» που έχει ως βάση το κατσικίσιο γάλα αποκλειστικά από φυλές ντόπιες της κεντρικής Eλλάδας. Τα κίτρινα τυριά της εταιρείας περιλαμβάνουν τη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το καπνιστό Μούζδροβο (παλαιά ονομασία του Περιβολιού Σπερχειάδος).

Θα βρούμε τα προϊόντα τους στα πρατήριά τους στην Αθήνα:

Λάμπρου Κατσώνη 215, Αγ. Ανάργυροι, τηλ.:210-26.93.311 (βλ.χάρτη), Πλάτωνος 25, Καλλιθέα, τηλ.: 210-95.73.363 (βλ.χάρτη), Πανόρμου 58, Αθήνα, τηλ.: 210-69.84.771 (βλ.χάρτη).

Επίσης, σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Ιναχος ΑΒΕΕ, Μακρακώμη Λαμίας, τηλ.: 22360-51.556.

 

Κείμενο της Καλλιόπης Πατέρα, Φωτογραφίες του Άκη Ορφανίδη, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία