Επιλογή Παραγωγού

Τοσίτσα, Τυροκομείο (Ιδρυμα)

Στο Μέτσοβο μάς οδήγησε η καπνιστή μυρωδιά του περίφημου μετσοβόνε...

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1955. Το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα ήταν να λειτουργήσει υπό μορφήν πρακτικής σχολής. Για το λόγο αυτό φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων. Εκείνοι πάντρεψαν τον τρόπο παρασκευής ορισμένων ιταλικών τυριών με τον αντίστοιχο ελληνικό. Έτσι γεννήθηκε το μετσοβόνε, το οποίο φτιάχνεται εδώ και 40 χρόνια με τη μεθοδολογία της πάστα φιλάτα και του ιταλικού προβολόνε. Παρασκευάζεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα ή μείγμα με κατσικίσιο (όχι πάνω από 10%). Το γάλα που χρησιμοποιείται συλλέγεται από τα γύρω ορεινά χωριά της Πίνδου. Ο καπνός, που ευθύνεται για το χρυσοκίτρινο χρώμα και τη χαρακτηριστική γεύση του, προέρχεται από το κάψιμο χόρτων, φύλλων και βοτάνων.

Σερβίρεται το μετσοβόνε σκέτο ως επιτραπέζιο τυρί, αφού προηγουμένως το έχετε αφήσει έξω από το ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε να απολαύσετε την πλούσια γεύση και τη μακριά επίγευσή του. Ψήνοντάς το στη σχάρα, η γευστική δύναμη του καπνού αναχαιτίζεται και δίνει τη θέση της στα πλούσια αρωματικά λιπαρά. Τριμμένο πάνω σε πατάτες ή μανιτάρια φούρνου λιώνει εμπλουτίζοντας τη γήινη γεύση τους. Δοκιμάστε και τα άλλα τυριά που το Ίδρυμα παράγει σε μετρημένα κεφάλια, όπως μετσοβέλλα, γραβιέρα, γιδίσιο ή μαΐσιο με χονδρό πιπέρι κ.ά.

Το τυροκομείο βραβεύτηκε με βραβείο ποιότητας το 2009. Το ίδρυμα έγινε με χρήματα του Μ. Τοσίτσα, αλλά οφείλει τη δράση του στο όραμα και το μεράκι του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Τα προϊόντα του τυροκομείου βρίσκουμε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε το τηλ.: 26560-41.205. Γραφεία Αθηνών: Κολοκοτρώνη 29, τηλ.: 210-32.31.569, 32.29.393.

Κείμενο και Φωτογραφίες της Μυρσίνης Λαμπράκη, Πηγή http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία