Επιλογή Παραγωγού

Τζουρμπάκης, Τυροκομείο

Στις Καρίνες Ρεθύμνου, μία οικογένεια παράγει εκλεκτά τυριά που σιγά-σιγά κατακτούν όλη την Ελλάδα.

Μηχανικός αεροσκαφών σπούδασε ο Μανώλης Τζουρμπάκης και μάλιστα είχε ξεκινήσει τα μεταπτυχιακά του στην Αγγλία όταν αναγκάστηκε να μπαρκάρει στα καράβια. Με τα λεφτά που είχε μαζέψει έως το 1976 αποφάσισε να αγοράσει γη στα πατρογονικά εδάφη, στις Καρίνες του δήμου Λάμπης, και να κάνει ένα τυροκομείο. Το χωριό είναι στο κέντρο του νομού Ρεθύμνης. Καθ’ οδόν βρίσκεται ένα μικρό νοικοκυρεμένο πρατήριο που έχει όλα τα τυριά των Τζουρμπάκηδων. Χρόνο με το χρόνο το τυροκομείο εξοπλίστηκε με μηχανήματα μοντέρνας τεχνολογίας. Στον πρώτο όροφο διαμορφώθηκε ένα εργαστήριο και πλέον απασχολείται σε μόνιμη βάση χημικός, δουλειά του οποίου είναι να ελέγχει καθημερινά τη φρεσκάδα και τη σύσταση του γάλακτος.

Από 70 κτηνοτρόφους παίρνουν το γάλα οι Τζουρμπάκηδες. Τα πρόβατα βόσκουν στην πλούσια χλωρίδα της περιοχής, όμως όταν χρειάζεται τρέφονται συμπληρωματικά με ζωοτροφές. Περίπου 1.300 τόνοι πρόβειου γάλακτος και 140 τόνοι γίδινου γάλακτος περνούν κατά μέσον όρο ετησίως (ουσιαστικά από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλη Ιουλίου) από τους τυρολέβητες της μονάδας. Το αποτέλεσμα είναι 80 τόνοι γραβιέρα από 100% πρόβειο γάλα, με ευχάριστη, υπόγλυκη γεύση, 50 τόνοι αλμυρούτσικο κεφαλοτύρι από πρόβειο και αιγινό, 50 τόνοι λευκό τυρί άλμης, 23 τόνοι ανθότυρος ξηρός, 18 τόνοι μυζήθρα νωπή, 14 τόνοι γιδοτύρι και μικρότερες ποσότητες άλλων τυριών.

Θα βρείτε τα τυριά σε επιλεγμένα τυροπωλεία, μπακάλικα και μαγαζιά με κρητικά προϊόντα, όπως: το Έγγαλο - Τρίτωνος 47, Π. Φάληρο, τηλ.: 210-98.47.051, 98.59.565 (βλ.χάρτη), η Μυρσίνη - Σοφ. Βενιζέλου 145, Ηλιούπολη, τηλ.: 210-99.69.550 (βλ.χάρτη), το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής - Σοφοκλέους και Αριστείδου, Αθήνα, τηλ.: 210-32.34.612 (βλ.χάρτη); Χρεμωνίδου 6, Παγκράτι, τηλ.: 210-75.66.006 (βλ.χάρτη), η Κάπαρη - Ασκληπιού 22, Αθήνα, τηλ.: 211-010.42.40 (βλ.χάρτη) και η Αμφιλοχία - Σαρανταπόρου 30, Χολαργός, τηλ.: 210-65.32.051 (βλ.χάρτη). Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τυροκομείο, τηλ.: 28320-22.127.

Ρεπορτάζ του Άγγελου Ρέντουλα, Φωτογραφίες του Bastian Parschau, Πηγή: http://www.gastronomos.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία