Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Φρέσκα και μαλακά τυριά

Τα τελευταία χρόνια τα φρέσκα τυριά επιστρέφουν στο τραπέζι μας και βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει. Το ανθότυρο, το μανούρι, το κατίκι, η μυζήθρα κ.τ.ό. αντικαθιστούν με εξαιρετική επιτυχία  αντίστοιχα ξένα τυριά και «δένουν» ωραιότατα με ζυμαρικά  ή λαχανικά όπως οι αγκινάρες ή το σπανάκι. Τα φρέσκα τυριά είναι μαλακά, υγρά με ήπια γεύση, ενώ όσο ωριμάζουν γίνονται πιο σκληρά  και πικάντικα.. Άλλα παρασκευάζονται από φρέσκο και άλλα από παστεριωμένο γάλα, αιγοπρόβειο ή αγελαδινό. Θεωρούνται κατάλληλα για δίαιτες με χαμηλά λιπαρά γιατί η λιπαρότητά τους  είναι γύρω στο 25%.

Ανθότυρος/ρο είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από τυρόγαλα  πρόβειου ή γίδινου γάλακτος, ή μίγματος αυτών, στο οποίο προστίθενται μικρές ποσότητες πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή/και κρέμας τους, στις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιόνιων νησιών, νησιών του Αιγαίου, Κρήτης και Ηπείρου. Περιέχει χαμηλά λιπαρά γι' αυτό χαρακτηρίζεται ως τυρί διαίτης. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες και είναι μοναδικό επιδόρπιο, όταν συνοδεύεται με μέλι.

Ανθόγαλο Κρήτης παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα ή και μείγμα αυτών. Έχει χρώμα λευκό, υφή αλειφώδη ή/και κοκκώδη. Η γεύση του είναι δροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλμυρή και έχει ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμα, ενώ η λιπαρότητά του κυμαίνεται από 10% έως 14%.

Αναβατό ή νιβατό, παραδοσιακό κρεμώδες τυρί Π.Ο.Π. από 100% γίδινο γάλα με γεύση χαρακτηριστικής οξύτητας και ισορροπημένης αλμύρας. Είναι ιδανικό για δίαιτα (18% λιπαρά). Έχει ελαφριά υπόξινη γεύση και δροσερή υφή. Καταναλώνεται ωμό, προστίθεται σε σαλάτες και συνοδεύει ψητά κρέατα.

Αρμόγαλο Σάμου, τυρί με υφή πηχτού γιαουρτιού.

Γαής (γνωστό και ως Γαΐς) τυρί του τυροκομείου Ραγιάν (και του Αρβανίτη) παράγεται στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης από φρέσκο αγελαδινό γάλα και διατίθεται στην αγορά φρέσκο, χωρίς ωρίμαση. Το σχήμα του είναι ιδιότυπο ξετυλίγεται από τη συσκευασία λεπτό και μακρουλό και θυμίζει ζώνη – αυτό άλλωστε σημαίνει και η ονομασία γαής στα ποντιακά. Είναι μαλακό, έχει γεύση γλυκιά και απαλή και μυρωδιά ευχάριστη. Τρώγεται ευχάριστα μέσα σε σάντουιτς, αλλά, καθώς λιώνει τέλεια, δοκιμάστε το και σε πίτσες και μπρουσκέτες. Ένα είναι σίγουρο, θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους. (Θα το βρείτε στο παντοπωλείο Μανδραγόρας, Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, τηλ.: 210-4172961 (βλ.χάρτη)).

Γαλοτύρι, άλλο ένα κρεμώδες τυρί Π.Ο.Π. με απαλή δροσερή υφή  που παράγεται  αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα,με χαμηλά λιπαρά (12%). Μπορεί να συνοδεύει το  πρωινό ως αλειφώδες τυρί στο ψωμί ή  να προστίθεται σε σαλάτες.

Γκερεμέζι, μαλακό τυρί με ανάλαφρο άρωμα σκόρδου και βοτάνων.

Εριφάκι, μαλακό κατσικίσιο τυρί με 19% λιπαρά και πυκνή, βελούδινη υφή.

Κατίκι Δομοκού είναι κρεμώδες τυρί Π.Ο.Π. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα με 12% λιπαρά. Έχει γεύση υπόξινη, δροσερή και ευχάριστο άρωμα. Είναι ιδανικό τυρί διαίτης. Η προέλευσή του είναι από τον Δομοκό, Φθιώτιδας.

Κοπανιστή, μαλακό τυρί από ζύμωση Π.Ο.Π. με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη γεύση. Παρασκευάζεται από αγελαδινό ή μείγμα με πρόβιο ή κατσικίσιο, στο οποίο όμως υπερτερεί το αγελαδινό.

Μανούρι ονομασία φρέσκου τυριού που φέρεται να προέρχεται από τη λέξη "μανός"  που σημαίνει "αραιός".

Μανούρα Σίφνου είναι τοπικό τυρί που παρασκευάζεται από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα και  ωριμάζει σε λάσπη από κόκκινο λιαστό κρασί, στο οποίο προσθέτουν βότανα του βουνού. (η διαδικασία αυτή λέγεται γύλωμα).  Δεν  το  καθαρίζουμε, αλλά  τρώγεται όπως είναι.

Μαστέλο αγελαδινό, πρόκεται για παραδοσιακό φρέσκο τυρί από αγελαδινό ή κατσικίσιο παστεριωμένο γάλα. Τρώγεται ωμό, ψητό ή τηγανιτό (σαγανάκι) χωρίς αλεύρωμα.

Μαστέλο κατσικάκι φρέσκο τυρί επίσης με τη διαφοτά ότι παράγεται από κατσικίσιο παστεριωμένο γάλα με λίγα λιπαρά (24%). Ιδανικό τυρί διαίτης, τρώγεται ωμό, ψητό ή τηγανιτό (σαγανάκι) χωρίς αλεύρωμα

Μυζήθρα νωπή, παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα, τυρόγαλο με πρόσθεση γάλακτος. Η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή που έχει το μανούρι, συνήθως υφάλμυρη, υπάρχουν όμως και γλυκές ποικιλίες όπως η κρητική μυζήθρα.

Ξύγαλο Σητείας παρασκευάζεται από κατσικίσιο, αιγοπρόβειο ή και πρόβειο γάλα, με χρώμα λευκό, χωρίς σχήμα, με αλοιφώδη ή / και κοκκώδη υφή και δροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλμυρή γεύση και ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμα.

Ξινό Ίου είναι αλοιφώδες άσπρο τυρί με ελαφριά υπόξινη γεύση που συντροφεύει ευχάριστα την ντομάτα, την κάππαρη, και το ντάκο. Παράγεται από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα που προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Ίου. Διαφέρει από την ξινομυζήθρα της Νάξου και παρόμοια τυριά άλλων νησιών και γευστικά και σε υφή, καθιστώντας την σήμα κατατεθέν του νησιού.

Ένα είδος ξινομυζήθρας είναι το πηχτόγαλο Χανίων, τυρί αλειφώδες, χωρίς συγκεκριμένο σχήμα ή περίβλημα. Διαφέρει από άλλες ξινομυζήθρες που φτιάχνονται στη μεγαλόνησο, ως προς την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Tο πηχτόγαλο είναι «πρώτο τυρί», καθότι φτιάχνεται κατευθείαν από γάλα, πρόβειο ή μείγμα πρόβειου με λίγο γίδινο. Για να τονίσουν αυτήν ακριβώς τη διαφορά, οι Χανιώτες το λένε και γαλομυζήθρα. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις το ονόμασαν και πηχτόγαλο Χανίων και κατοχύρωσαν την ονομασία αυτή ως Π.Ο.Π., με την προϋπόθεση το γάλα να είναι απ’ τα Χανιά.

Το πηχτόγαλο έχει υφή πυκνού γιαουρτιού και «ζωντανή» μυρωδιά φρέσκου γάλακτος. Η γεύση του είναι πλούσια, γεμάτη, βουτυρένια, με μιαν ανεπαίσθητη οξύτητα, αρκετή πάντως για να του δώσει ένταση. Μοιάζει πολύ και με ένα άλλο τυρί Π.Ο.Π. του νησιού, το ξύγαλο Σητείας. Το περίφημο χανιώτικο κολοκυθομπούρεκο φτιάχνεται με αυτό το τυρί. Ταιριάζει και με άλλα φαγητά (χωριάτικη, απλές ντοματοσαλάτες, γεμιστά, μπριάμ, φασολάκια, ιμάμ μπαϊλντί, πατάτες γιαχνί, βλήτα τσιγαριαστά κ.ά.).

Πιπεράτο είναι κρεμώδες τυρί με έντονη πικάντικη γεύση. Ιδανικό για σνακ, τυροκαυτερή κλπ.

Στάκα, τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από κρητικό αιγοπρόβειο γάλα. Παραδοσιακά, μαζεύουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά. Όταν μαζέψουν μια ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετές μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού. Έτσι χωρίζουν οι πρωτείνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και είναι το περίφημο στακοβούτυρο ενώ η άσπρη και πηκτή μάζα των πρωτείνων ειναι η στάκα. Τη στάκα, θα την απολαύσετε με αβγά, με μακαρόνια, πιλάφι ή εναλλακτικά ως μεζέ της τσικουδιάς ως έχει.

Σκοτύρι Ίου είναι ένα αλοιφώδους υφής τυρί με πικάντικη γεύση και άρωμα από θρούμπη. Ανήκει στην κατηγορία των ανακατασκευασμένων τυριών διότι προέρχεται από μείγμα μυζήθρας και κεφαλοτυριού Ίου με προσθήκη διάφορων αρωματικών όπως θρούμπη και ξύδι. Παρασκευάζεται εδώ και αιώνες στο νησί και ο τρόπος παρασκευής του ήταν τρόπος συντήρησης της μυζήθρας που δεν καταναλωνόταν άμεσα και τρόπος αξιοποίησης του κεφαλοτυριού που για κάποιο λόγο δεν είχε ελκυστική εμφάνιση.

Τελεμές, τυρί από αγελαδινό γάλα.

Τουλούμι ή τουλουμοτύρι είναι ένα μαλακό, κοκκώδες, πολύ πικάντικο και πιπεράτο κατσικίσιο τυρί που ωριμάζει μέσα σε αναποδογυρισμένο δέρμα κατσίκας (τουλούμι). Μπορεί, επίσης, να παρασκευαστεί καί από πρόβειο γάλα. Τότε μοιάζει με φέτα πολύ ώριμη και με κεφαλοτύρι. Το βρίσκουμε γενικά δύσκολα, σε μικρούς παραγωγούς στην Κέα ή στη Λέσβο.

Τυρί τσαντίλας, τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, με μαλακή υφή.

Τυροβολιά πρόκεται για σχετικά μαλακό τυρί από τη Μύκονο.

 

Πηγές: http://www.wikipedia.orghttp://agro.in.gr

 

 

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία