Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Γραβιέρα

Η γραβιέρα είναι είδος σκληρού κίτρινου τυριού. Παίρνει το όνομά του από την Ελβετική πόλη Γκρυγιέρ. Υπάρχουν διάφορα είδη γραβιέρας που παρασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.

Ας αρχίσουμε με γραβιέρα Κρήτης, ένα από τα ειδή τυριών της Κρήτης που έχουν χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. με τη πλούσια γεύση και τα σύνθετα αρώματα. Η γραβιέρα Κρήτης παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα κυρίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της και κατσικίσιο γάλα σε ποσοστό μέχρι 20%. Η γραβιέρα πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον για τρεις μήνες κάτω από ειδικές συνθήκες (θερμοκρασίας και υγρασίας).

Σημαντικά για την ανάδειξη της γεύσης είναι ο χρόνος ωρίμανσης, η εποχή της συλλογής του γάλακτος και η περιοχή που τρέφονται τα ζώα.

Παλαιοτέρα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της γραβιέρας ήταν η τρύπες που είχε στο εσωτερικό αλλά τα τελευταία χρόνια με οδηγία της Ε.Ε. το γάλα που τυροκομείται πρέπει να είναι παστεριωμένο. Η νοστιμιά επηρεάζεται από το βαθμό παστερίωσης του γάλακτος, εάν δηλαδή είναι πλήρως παστεριωμένο ή ελαφρά παστεριωμένο. Η γραβιέρα που πραγματικά απογειώνει τη γεύση και σε εκμαυλίζει είναι η γραβιέρα που έχει ωριμάσει σε σπηλιά, το λεγόμενο «τυρί της τρύπας».

Η γραβιέρα Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Η κατανάλωση ασβεστίου σε επαρκή ποσότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας καθώς είναι κύριο συστατικό των οστών και των δοντιών μας όπως γνωρίζουν όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ορμονική λειτουργία και συντελεί στην πήξη του αίματος. Έρευνες υποδηλώνουν την συμβολή του ασβεστίου στη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί λόγω της ιδιαίτερα δελεαστικής γεύσης της μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι επαρκεί για τις ανάγκες μας, με αποτέλεσμα να υπερβούμε εύκολα τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες και την ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση λίπους και νατρίου καθώς τα 100γρ γραβιέρας αποδίδουν περίπου 470 θερμίδες, 32 γραμμάρια λίπους και 473mg νατρίου. Τέλος η γραβιέρα αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και άριστη πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.

Η πασίγνωστη γραβιέρα Νάξου είναι ένα από τα τυριά της Νάξου που έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση. Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή και με προσθήκη μικρού ποσοστού πρόβειου γάλακτος.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της γραβιέρας Νάξου είναι ότι πρόκειται για ένα σκληρό τυρί με χρώμα χρυσοκίτρινο και με διάσπαρτες τρυπούλες μέσα στην συμπαγή του μάζα. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα προϊόν Π.Ο.Π από το 1996 και θα την βρείτε σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεγάλος παραγωγός γραβιέρας είναι η Ένωση γεωργικών συνεταιρισμών Νάξου, όμως γραβιέρα Νάξου παράγουν και μικροί ή μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι παραγωγοί.

Συνεχιζουμε με την ώριμη παλαιωμένη γραβιέρα Σκύρου, ένα σκληρό, πικάντικο τυρί με άρωμα από την τοπική χλωρίδα και ωρίμανση ενός χρόνου. Δένει υπέροχα με ένα ντιπ μελιού, που θα ετοιμάσουμε με 3 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο, 2 σταγόνες λεμόνι, μερικούς κόκκους από πολύχρωμα πιπέρια και μισή κουταλιά μουστάρδα. Γραβιέρα Σκύρου θα βρείτε στο παντοπωλείο Μανδραγόρας, Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, τηλ.: 210-4172961 (βλ.χάρτη).

Η επόμενη γραβιέρα Τήνου παρασκευάζεται αποκλειστικά από παστεριωμένο φρέσκο αγελαδινό γάλα και έχει ελαφρώς πικάντικη γεύση. Είναι ιδανική για ποικιλία τυριών.

Μια άλλη γραβιέρα Τήνου είναι η γραβιέρα με κόκκους πιπεριού από αγελαδινό γάλα το οποίο παράγεται στο τυροκομείο Σαν Λορέντζο της Τήνου. Έχει αρώματα γάλακτος χαμηλής έντασης με πιπεράτες νότες. Αφήνει στόμα μαλακό, με έντονα πιπεράτα στοιχεία και έχει επίγευση ξηροκαρπάτη, που παραπέμπει σε καρύδι.

 

Μια Γραβιέρα με υπέροχη γλυκιά γεύση που παρασκευάζεται από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα είναι η γραβιέρα του Γκρατσάνη.

Η Κεφαλογραβιέρα, ένα τυρί που παράγεται στη δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Νομό Αιτωλοακαρνανίας και Νομό Ευρυτανίας. Κεφαλογραβιέρα είναε σκληρό επιτραπέζιο τυρί, ελαφρώς αλμυρό με διάσπαρτες τρύπες στη μάζα του, που παράγεται παραδοσιακά από γάλο πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο (το τελευταίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% κατά βάρος). Οι ιδιότητές του κυμαίνονται μεταξύ της γραβιέρας και του κεφαλοτυριού.

Συνεχίζουμε με την λαδογραβιέρα Ζακύνθου, ένα αρκετά σπάνιο τυρί. Δεν βρίσκεται εύκολα ούτε καν στη Ζάκυνθο. Η λαδογραβιέρα Ζακύνθου είναι ένα πικάντικο τυρί, από κατσικίσιο γάλα και γάλα προβάτου. Ο τρόπος που παρασκευάζεται δεν έχει αλλάξει απο παλιά. Τα κεφάλια των τυριών καλύπτονται με παραφίνη και παραμένουν για μεγάλο διάστημα, σε μεγάλα δοχεία με ελαιόλαδο.

Η κατσικίσια γραβιέρα Δουρουντουδάκη, στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου παρασκευάζεται από 100% κατσικίσιο γάλα και με 20% λιπαρά. Έχει έντονο άρωμα, πλούσια, γλυκιά γεύση και ελαφρώς πικάντικη επίγευση. Αναδεικνύει το σαγανάκι ή τα σουφλέ και τρώγεται πάνω σε κρίθινο παξιμάδι με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη.

Η γραβιέρα Τριπόλεως Μπαζιωτάκη είναι μια κατσικίσια γραβιέρα με εξαιρετική γεύση, όχι ιδιαίτερα αλμυρή. Έχει υφή σκληρούτσικη και πικάντικη γεύση.

Ένα από τα Κρητικά τυριά, πικάντικο, βουτυράτο, αρκετά αλμυρό, με οξεία γεύση και έντονη επίγευση είναι η γραβιέρα γίδινη Καλλιγιάννη. Στέκεται υπέροχα σε πλατώ τυριών, ενώ λιώνει ωραία σε σουφλέ, πίτσες, τάρτες λαχανικών κ.ά.

Άλλη γραβιέρα είναι γραβιέρα αγελαδινή Κουφοπούλου, εξαιρετικό τυρί από αγελαδινό γάλα με προσθήκη μικρής ποσότητας αιγοπρόβειου. Πικάντικο και πιπεράτο με έντονη γεύση και καλή επίγευση. Τρώγεται ευχάριστα σκέτο αλλά και σε πίτσες , τοστ ή σάντουιτς.

Άλλη μια γραβιέρα Κουφοπούλου είναι η Γραβιέρα Νάξου 5 ετών από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου και με μπούκοβο στο εξωτερικό του περίβλημα. 'Εχει αρκετά μαστιχωτή υφή και έιναι μάλλον μαλακό για τυρί πενταετίας. Αφήνει πλούσιο στόμα, ιδιαίτερο, με ώριμες νύξεις και τονισμένες πιπεράτες νότες μπούκοβου.

Η Γραβιέρα Ίου είναι σκληρό τυρί κυρίως από αγελαδινό γάλα που προέρχεται μόνο από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Ίου. Ταιριάζει θαυμάσια σε όλες τις συνταγές της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Είναι ένα κιτρινωπό τυρί με πιο ήπια γεύση από το Νιώτικο κεφαλοτύρι και με ιδιαίτερη γαστρονομική αξία.

Γραβιέρα Ίου ωρίμανσης ωριμάζει για τουλάχιστον 12 μήνες πριν βγει στο εμπόριο. Έχει ώριμα γαλακτικά αρώματα με νότες αρωματικών χόρτων.

 
 
 
 
Πηγές: http://www.cretan-nutrition.gr, http://www.naxosislandinfo.gr, http://gionik.blogspot.de, http://www.kathimerini.gr, http://www.wikipedia.org, http://gionik.blogspot.de

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία