Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Πιθαρίσιο τυρί Σκύρου

Η ιστορία αυτού του τυριού πάει πίσω στα πολύ παλιά χρόνια, τότε που η Σκύρος βασανιζόταν από αλλεπάλληλες επιθέσεις πειρατών, που έκλεβαν τα σπίτια των ντόπιων και δεν άφηναν τίποτα. Από ανάγκη λοιπόν οι Σκυριανοί, οδηγήθηκαν να το κρύβουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι από τους εισβολείς, αλλά και με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται για πολύ καιρό.

Έτσι το ονομαστό σκυριανό αιγοπρόβειο σκληρό τυρί (κεφαλοτύρι), με μια διαδικασία μοναδική μετατρέπεται σε τυρί “πιθαρίσιο”. Το πιθάρι παλιά, ήταν βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής των σπιτιών. Κάτι σαν τις εντοιχισμένες σημερινές συσκευές, αλλά στο πάτωμα, στη γη (!) του αποκρέβατου (κουζίνα -αποθήκη), μέσα στο σπίτι. Η διαδικασία λοιπόν, ξεκινάει με καθάρισμα και κάψιμο του πιθαριού με φωτιά για ν' αποστειρωθεί. Κατόπιν, οι νοικοκυραίοι που τυγχάνουν και όλοι τσοπαναραίοι, τοποθετούν μέσα σ' αυτό στρώσεις θυμαριού και κεφαλιών τυριού διαδοχικά. Το θυμάρι πρώτα για δυο-τρεις μέρες πατιέται, ανάμεσα σε βαριές πέτρες ώστε να “πλακαρέψει”, και να βγει σε ωραίες φέτες. Κάθε πιθάρι μπορεί να χωρέσει από 15 έως και 25 κεφάλια τυριού. Αφού γεμίσει, το απογεμίζουν με θύμια και καλύπτουν με πλάκα πέτρινη το παραχωμένο πιθάρι. Η πλάκα κάτω και πλάγια γεμίζεται με “μελάγγι”, (ένα μαυρόχωμα που υπάρχει σε δυο-τρία σημεία στο νησί και που χρησιμοποιούνταν για την ταράτσα, το “λιακό”, μιας και έχει στεγανωτικές ιδιότητες), για να μην εισχωρήσουν στο πιθάρι βρωμιές και έντομα.

Από πάνω τοποθετούν πιθανόν και μια δεύτερη πέτρινη πλάκα για να κλείσει καλά το κενό και καλύπτουν με κουρελού. Το έθιμο υπαγορεύει η όλη διαδικασία και το σφράγισμα των πιθαριών να γίνεται της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου, που πρακτικά πιάνουν οι μεγάλες ζέστες και υπάρχει ανάγκη συντήρησης των τυριών. Το άνοιγμα των πιθαριών αρχίζει κατά τα Χριστούγεννα. Όταν βγάζουν απ' το πιθάρι το τυρί, έχει πάρει εξωτερικά σκούρο χρώμα ενώ το σώμα, ώριμο πλέον, το χαρακτηρίζουν η νόστιμη λεπτή γεύση, το ευχάριστο άρωμα από το θυμάρι και ο καθένας πλέον καταλαβαίνει εύκολα την ποιότητά του.

Ακόμα και σήμερα κάποιοι Σκυριανοί ακολουθούν αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του συγκεκριμένου τυριού, δυστυχώς μόνο σε επίπεδο οικογενειακό. Θα είναι τυχερός όποιος βρει και δοκιμάσει αυτό το εύγεστο και παραδοσιακό σκυριανό τυρί.

Πηγή: http://www.inskyros.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία