Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Μετσοβόνε

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1959. Μεταξύ των τυριών που παρασκευάζει είναι και το γνωστό τυρί «μετσοβόνε». Το όνομά του προέρχεται από την πόλη που «γεννήθηκε» και είναι δημιούργημα του τυροκομείου. Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 200 τόνους. Για κάθε 1 κιλό τυρί που παράγεται χρειάζονται περίπου 11 κιλά αγελαδινού γάλακτος. Το τυροκομείο συνεργάζεται με περίπου είκοσι αγελαδοτρόφους, από τους οποίους αγοράζει το γάλα.

Το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα (ο οποίος δημιούργησε το Ίδρυμα) ήταν να λειτουργήσει ένα τυροκομείο που θα είχε τη μορφή μιας πρακτικής τυροκομικής σχολής. Για τον λόγο αυτό φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων. Εκείνοι πάντρεψαν τον τρόπο παρασκευής ορισμένων ιταλικών τυριών με τον αντίστοιχο ελληνικό. Έτσι γεννήθηκε το μετσοβόνε, το οποίο φτιάχνεται εδώ και 40 χρόνια στην περιοχή του Μετσόβου.

Το τυρί παρασκευάζεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα ή μείγμα με πρόβειο ή κατσικίσιο (όχι πάνω από 10%). Ο καπνός, που ευθύνεται για το χρυσοκίτρινο χρώμα και τη χαρακτηριστική γεύση του, προέρχεται από το κάψιμο χόρτων, φύλλων και βοτάνων.

Το Μετσοβόνε ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες. Η μέση σύστασή του είναι: μέγιστη υγρασία 38% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Κατατάσσεται στην κατηγορία των ημίσκληρων έως σκληρών τυριών με επιδερμίδα λεπτή και ξηρή. Έχει υφή ημίσκληρη έως σκληρή και χρώμα κιτρινωπό. Σερβίρεται επιτραπέζια και έχει ελαφρά αλμυρή και πικάντικη γεύση, με ευχάριστο άρωμα.

Εμφανίζεται στην αγορά με κυλινδρικό σχήμα. Σερβίρεται σκέτο ως επιτραπέζιο τυρί, αφού προηγουμένως το έχετε αφήσει έξω από το ψυγείο για 20 λεπτά. Ψήνοντάς το στη σχάρα, η γευστική δύναμη του καπνού αναχαιτίζεται και δίνει τη θέση της στα πλούσια αρωματικά λιπαρά. Τριμμένο πάνω σε πατάτες ή μανιτάρια φούρνου λιώνει εμπλουτίζοντας τη γήινη γεύση τους.

Εκτός από το μετσοβόνε, στο τυροκομείο παρασκευάζονται ακόμα: μετσοβέλλα, εξαιρετική γραβιέρα και το ονομαστό «Μαΐσιο, Γιδίσιο, Μπατσίσιο».

Πηγή:  http://metsovitis.blogspot.gr

 

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία