Λαδοτύρι

Εκτύπωση

Το βασικό χαρακτηριστικό του παραδοσιακού λαδοτυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό ονομάζεται "λαδοτύρι". Έχει δριμεία, αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα, και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο. Παρουσιάζει μέγιστη υγρασία 38% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Κατατάσσεται στην κατηγορία των σκληρών τυριών με επιδερμίδα σκληρή και ξηρή. Λαδοτύρι  έχει υφή σκληρή με μικρές οπές και χρώμα λευκό έως λευκοκίτρινο και εμφανίζεται στην αγορά με κυλινδρικό σχήμα.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι τυρί Π.Ο.Π που παράγεται από πρόβειο γάλα ή μίγματα του με γίδινο γάλα. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης γίδινου γάλακτος, αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Είναι γνωστό και με το όνομα "κεφαλάκι".

Το Λαδοτύρι Ζακύθου είναι αιγοπρόβειο τυρί ωριμασμένο σε λάδι ελιάς. Μένει στο λάδι για 2-3 μήνες, οπότε αρχίζει να ροδίζει και να αποκτάει πιπεράτη γεύση που θυμίζει τα «μουχλιασμένα τυριά μικρών παραγωγών της Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας. Το ξεχωριστό αυτό προϊόν γίνεται από γάλα των προβάτων της Μπελίτσας που τρέφονται με τα χορταράκια του νησιού.

Το Λαδοτύρι με ρίγανη Σταθώρη ανήκει στην κατηγορία των αιγοπρόβειων τυριών που ωριμάζουν σε λάδι. Έρχεται από τη Χαλκιδική, αρτιμένο με ρίγανη, έτσι ώστε το βότανο να το μεταμορφώνει σε ένα ωραίο μεζέ για το τσίπουρο.

Πηγές: http://www.thimelischeese.gr, Γαστρονόμος