Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Μυζήθρα

Η μυζήθρα είναι ένα πανάρχαιο τυρί που προέρχεται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης σκληρών τυριών. Συναντιέται με παραλλαγές σε όλες τις Κυκλάδες και την Ελλάδα. Λευκό, συνήθως σε σχήμα κόλουρου κώνου από τα παραδοσιακά τσιμίκσια (ή τα σημερινά πλαστικά), με γλυκειά γεύση και άρωμα ψημένου γάλακτος. Παράγεται με επεξεργασία (θέρμανση και ανάδευση) του τυρογάλακτος που προέρχεται από την τυροκόμηση πρόβειου, κατσικίσιου ή αγελαδινού γάλακτος ή μιγμάτων τους προς σκληρό τυρί, στο οποίο προστίθεται πρόσγαλα (φρέσκο γάλα), σε αναλογία 1/10 περίπου. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται με πλήρες γάλα. Οι διαφορετικές αναλογίες αρχικού γάλακτος κάνουν και τις τοπικές παραλλαγές. Για την παρασκευή της μυζήθρας σε κάποια μέρη της Ελλάδας αντί για πυτιά χρησιμοποιείται χυμός λεμονιού.

Η γεύση της μυζήθρας είναι παρόμοια με αυτή που έχει το μανούρι, συνήθως υφάλμυρη, υπάρχουν όμως και γλυκές ποικιλίες όπως η κρητική μυζήθρα. Συνήθως, για να πήξει, το μείγμα μπαίνει μέσα σε ένα ειδικό πανί (τσαντίλα) που κρεμιέται από ψηλό σημείο από τις τέσσερις άκρες του. Έτσι συνήθως τα κεφάλια μυζήθρας έχουν ένα απιοειδές σχήμα (σχήμα αχλαδιού).

Η φρέσκια μυζήθρα τρώγεται σκέτη ή με μέλι, ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδα. Κάνει νόστιμα γλυκά και πίτες (συχνά μαζί με άλλα τυριά). Κατάλληλη για δίαιτα (σε μετρημένες ποσότητες βέβαια). Μπορεί να αλατισθεί εξωτερικά και να ωριμάσει, σε αεριζόμενο χώρο ή μέσα σε κατακάθια κρασιού (όπως στη Λέρο) ή σε άλμη ή σε λάδι.  Τότε η γεύση της μεταμορφώνεται σε πικάντικη, αλμυρή και πιπεράτη,  κατάλληλη για μακαρόνια και άλλα φαγητά.

Οι δύο κύριες μορφές της μυζήθρας είναι η χλωρή (μαλακιά) και η σκληρή. Η σκληρή μυζήθρα συνήθως είναι πολύ αλμυρή, τρίβεται με ειδικές συσκευές (τρίφτης) και πασπαλίζεται στα μακαρόνια. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά. Παραλλαγές της μυζήθρας υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, π.χ. ξινομυζήθρα στην Κρήτη και «αναρή» στην Κύπρο.

Ξινομυζήθρα, τρώγεται ωμή σε σαλάτες, αντικαθιστά τη φέτα στη χωριάτικη σαλάτα. Είναι απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή των σκαλτσουνιών (μυζηθροπιτάκια Κρητικά), ή για τον κρητικό Ντάκο. Η ξινομυζήθρα που συνήθως βρίσκουμε στην αγορά φτιάχνεται από το τυρόγαλα που απομένει από την τυροκόμηση άλλων τυριών (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα) με την προσθήκη μικρής ποσότητας γάλακτος.

Ξινομυζήθρα Κρήτης είναι μαλακό τυρί αλοιφώδες με κόκκους στη μάζα του, χρώματος λευκού, χωρίς σχήμα και εξωτερικό περίβλημα. Κατασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο ή μίγμα και των δύο τυρόγαλο με προσθήκη γάλακτος και έχει ξινή γεύση. Η χημική του σύνθεση είναι: Υγρασία 50-51% πρωτείνες 15,5%, λιπαρά 23%, αλάτι 2%.

Μυζήθρα Ίου είναι μαλακό τυρί που αποτελεί μέρος της τυροκόμησης του νιώτικου κεφαλοτυριού, συμμετέχοντας στις ιδιαιτερότητες παραγωγής του. Προέρχεται από το τυρόγαλα με προσθήκη μικρής ποσότητας γάλακτος. Είναι περιζήτητη στα γύρω νησιά λόγω ποιότητας και γεύσης. Οι μυζηθρόπιτες Ίου και τα μακαρόνια με μυζήθρα είναι σκέτη απόλαυση. Δεδομένου ότι διατίθεται φρέσκια, είναι αφράτη και σχετικά ανάλατη.

Πηγές: http://ecoanemos.wordpress.com, http://www.wikipedia.org, http://www.idaionandron.gr, http://agro.in.gr

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία