Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Κεφαλοτύρι

Το Κεφαλοτύρι είναι δημοφιλές και πασίγνωστο τυρί, έχοντας τις ρίζες του ήδη απο την βυζαντινή εποχή. Είναι ένα σκληρό τυρί που παράγεται σε κύλινδρους με στερεή μάζα και σκληρή εξωτερική επιφάνεια. Φτιάχνεται από πρόβιο γάλα ή/και κατσικίσιο γάλα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ανάλογα με το μείγμα του γάλατος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή, το τυρί ποικίλει μεταξύ του κίτρινου και του άσπρου χρώματος και είναι ελαφρώς αλμυρό με ευχάριστη χαρακτηριστική γεύση. Έχει υψηλή θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες Α, D και Ε και σε θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή.

Το κεφαλοτύρι είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας για τους ηλικιωμένους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά, πράγμα που το καθιστά ένα υγιεινό σνακ  το οποίο είναι εύκολο να συμπεριληφθεί σε σχολικά γεύματα. Το κεφαλοτύρι περιγράφεται ως «πρώτο τυρί» για να υποδεικνύεται ότι παράγεται με πλήρες γάλα. Ο αριθμός καταχώρησης των γαλακτοκομικών βιομηχανιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται ότι παράγεται κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής και είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.

Το κεφαλοτύρι μπορείτε να το απολαύσετε σε πολλές συνταγές, όπως σε πίτες, ή τριμμένο ως γαρνιτούρα σε ζυμαρικά για να δώσει αυτή την ξεχωριστή γεύση. Μπορεί επίσης να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή σε σαλάτες. Ένα ώριμο κεφαλοτύρι, ενός χρόνου ή και περισσότερο, είναι πιο ξερό και με δυνατότερη γεύση, και τρώγεται είτε σαν μεζές μαζί με ούζο είτε τριμμένο πάνω σε άλλα φαγητά.

Αρκετές περιοχές παράγουν με μικρές διαφορές το δικό τους κεφαλοτύρι. Για παράδειγμα Κεφαλοτύρι Αστακού-Αμφιλοχίας παρασκευάζεται από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα και είναι  ιδανικό για σαγανάκι ή τριμμένο στα ζυμαρικά.

Κεφαλοτύρι Καστοριάς είναι ένα πικάντικο τυρί, βουτυράτο που μοσχοβολάει γάλα.

Κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς, πρόκειται για ένα αλμιρό και πιπεράτο τυρί ιδανικό για σαγανάκι.

Το Κεφαλοτύρι Λέσβου παράγεται από τη Γαλακτοκομική Λέσβου και το βρίσκουμε σε αρκετά σουπερμάρκετ. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μπεσαμέλ ή να το βάλουμε σε πίτες.

Το Νιώτικο κεφαλοτύρι είναι σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο και λίγο αγελαδινό γάλα που προέρχεται μόνο από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Ίου. Παράγεται με χιλιόχρονη συνταγή όπως εξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε με το πέρασμα του χρόνου και την εφευρετικότητα των κατοίκων του νησιού.

Πηγές:  http://www.wikipedia.orghttp://www.obelixfoods.gr, Γαστρονόμος, http://agro.in.gr

 

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία