Παρχαροτύρ

Εκτύπωση

Παρχάρια στην Ποντιακή διάλεκτο είναι τα ψηλά βουνά. Ήταν ένα τυρί που παρασκευάζονταν του θερινούς μήνες όταν οι άνθρωποι ανέβαιναν στα ψηλά βοσκοτόπια.

Παρχαροτύρ είναι ένα τυρί από φρέσκο, αγελαδινό ημιαποβουτυρωμένο γάλα και πυτιά από μοσχαράκι γάλακτος. Καπνίζεται με αρωματικά βότανα που με ήπιο τρόπο χαρακτηρίζουν τη γεύση του. Το τυρί ωριμάζει για τουλάχιστον 1 χρόνο. Η εταιρεία Ραγιάν στοχεύει στη διατήρηση του θησαυρού των ποντιακών συνταγών ζωντανού ως παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Το τυρί συνοδεύεται άριστα με έντονα ωριμασμένα κόκκινα κρασιά. Έχει έντονα καπνιστά αρώματα που υπερτερούν των άλλων. Αφήνει στο στόμα επίσης έντονες νότες καπνού και τονισμένη αλμύρα. Έναι ένα ενδιαφέρον τυρί με ιδιαίτερη, χαρακτηριστική, αλλά μονοδιάστατη γεύση.

Πηγές: http://www.athinorama.gr, http://ragian.gr