Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Κασέρι

Κασέρι είναι ένα ημίσκληρο τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, με συμπαγή μάζα χωρίς τρύπες που έχει καταχωρηθεί ως Π.Ο.Π.. Παράγεται σε κυλινδρικά κεφάλια εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί, επίσης μπορεί να διατίθεται και σε παραλληλεπίπεδες φραντζόλες. Παρασκευάζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τη Λέσβο και την Ξάνθη από γάλα πρόβειο, ή μίγμα αυτού με γίδινο. Σε περίπτωση ανάμειξης του με γίδινο γάλα, το τελευταίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% κατά βάρος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του τυριού είναι η μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο με ελάχιστες έως καθόλου οπές και γεύση ευχάριστη με πλούσιο άρωμα. Η ωρίμανση του τυριού διαρκεί 3 τουλάχιστον μήνες σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 18°C μέχρι να φτάσει στη κατανάλωση.

Ένα από τα γνωστά είδη Κασεριού είναι "Κασέρι Προίκα" με την ακόλουθη ιστορία. Ο Κώστας Προίκας, το 1890, κλήθηκε στο Άγιον Όρος για να κατασκευάσει βαρέλια αποθήκευσης λαδιού και κρασιού. Γνώστες της παραγωγής εξαιρετικών τυριών, οι μοναχοί του «χάρισαν» τα μυστικά τους. Εκείνος αγόρασε ένα κοπάδι αιγοπρόβατα και ξεκίνησε την παραγωγή. Το 1948, ο εγγονός του Σταμάτης Προίκας, διορατικός και πρωτοπόρος, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τυροκομία. Το 1979 η κόρη του, Ελένη Προίκα, παρέλαβε τη σκυτάλη. Πάντοτε παρούσα στη δουλειά, μέρα - νύχτα, ελέγχει το γάλα που παραλαμβάνεται αυστηρά και μόνο από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Λέσβο, φροντίζει για την ταχύτερη δυνατή επεξεργασία του, καθοδηγεί τους εργαζομένους, διευθύνει την επιχείρηση στην οποία τηρούνται οι αυστηρότερες προδιαγραφές της Ε.Ε. για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Κατάφερε έτσι να γίνει το «Κασέρι Προίκα» προϊόν Π.Ο.Π..

Κασέρι Αμαρίου είναι γνωστό με απαλή και βουτυρένια υφή με άρωμα, εξαιτίας της παλαίωσής του.

Πολύ γνωστό και αγαπητό είναι επίσης το Κασέρι Λεβέτι που έχει την επίσημη σήμανση Π.Ο.Π. Το κασέρι Λεβέτι είναι ένα αυθεντικό παραδοσιακό κασέρι. Παράγεται στην Ελλάδα από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, τιμώντας όλες τις αξίες της ελληνικής τυροκομικής παράδοσης, είναι μακράς ωρίμανσης και έχει πλούσια γεμάτη γεύση.

Μπάτζος είναι είδος κασεριού από αιγοπρόβειο γάλα που παρασκευάζεται στην Κεντρική Μακεδονία. Μπάτζος παράγεται από πρόβειο ή γίδινο μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα, ή μίξη αυτών με αφαίρεση του 15% της κρέμας. Δεν έχει εξωτερική κρούστα και χαρακτηρίζεται από τρύπες στο εσωτερικό του. Εξαιτίας της χαμηλής λιπαρότητας διατηρείται στην άλμη, για να κρατιέται υγρό. Η γέυση του είναι υπόξινη και ελαφρώς πικάντικη και αλμυρή.

Μπάτζος ονομάζονταν στην περιοχή του Βοΐου ο βοσκός που επιφορτιζόταν με το πήξιμο του γάλακτος. το τυρί Μπάτζος θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα Ελληνικά τυριά καθώς η παρασκευή του ξεκίνησε παράλληλα με την παρασκευή της φέτας. Επίσης, θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί, καθώς η μέθοδος παρασκευής του, είναι το αρχικό στάδιο, από το οποίο περνάει κάθε παρασκευή σκληρού τυριού, όπως η κεφαλογραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το κασέρι.

Το Κασέρι Ζαρογιάννη είναι ένα ιδιάτερο κασέρι που στη διάρκεια της πολύμηνης ωρίμασής του απέκτησε τα ψημένα, στρογγυλά αρώματα που παραπέμπουν σε βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Διατηρεί πάντα μια απαλή, βουτυράτη γλυκύτητα στη γεύση. Παράγεται από την οικογενειακή τυροκομία Ζαρογιάννη στην Περιστέρα Καλαμπάκας.

Τέλος, το Κασέρι Ξάνθης Χατζηιωαννίδη είναι το αλμυρούτσικο Π.Ο.Π. Κασέρι Ξάνθης. Γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα και η γεύση του θα μπορούσαμε να πούμε ότι «επαναπροσδιορίζει» το τι σημαίνει κασέρι.

Πηγές; http://www.gastronomos.gr, http://www.leveti.gr,http://www.wikipedia.org

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία