Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Η μυζήθρα είναι ένα πανάρχαιο τυρί που προέρχεται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης σκληρών τυριών. Συναντιέται με παραλλαγές σε όλες τις Κυκλάδες και την Ελλάδα. Λευκό, συνήθως σε σχήμα κόλουρου κώνου από τα παραδοσιακά τσιμίκσια (ή τα σημερινά πλαστικά), με γλυκειά γεύση και άρωμα ψημένου γάλακτος. Παράγεται με επεξεργασία (θέρμανση και ανάδευση) του τυρογάλακτος που προέρχεται από την τυροκόμηση πρόβειου, κατσικίσιου ή αγελαδινού γάλακτος ή μιγμάτων τους προς σκληρό τυρί, στο οποίο προστίθεται πρόσγαλα (φρέσκο γάλα), σε αναλογία 1/10 περίπου. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται με πλήρες γάλα. Οι διαφορετικές αναλογίες αρχικού γάλακτος κάνουν και τις τοπικές παραλλαγές. Για την παρασκευή της μυζήθρας σε κάποια μέρη της Ελλάδας αντί για πυτιά χρησιμοποιείται χυμός λεμονιού.

Παρχάρια στην Ποντιακή διάλεκτο είναι τα ψηλά βουνά. Ήταν ένα τυρί που παρασκευάζονταν του θερινούς μήνες όταν οι άνθρωποι ανέβαιναν στα ψηλά βοσκοτόπια.

Το Πεκορίνο Αμφιλοχίας είναι ένα ιδιαίτερης γεύσης τυρί. Πρόκειται για επιτραπέζιο σκληρό τυρί που παρασκευάζεται με παραδοσιακή συνταγή και χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα και χαρακτηριστική αλμυρή, πικάντική γεύση. Παράγεται αποκλειστικά από παστεριωμένο πρόβειο γάλα. Είναι ιδανικό για τα ζυμαρικά και για γίνει σαγανάκι.

Συσκευάζεται μετά την ωρίμανσή του σε σακούλα των 9 - 12 κιλών. Τυρί τύπου Πεκορίνο παρασκευάζεται και σε άλλες περιοχές εκτός Αμφιλοχίας (π. χ. Πεκορίνο Αμαλιάδος).

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία