Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Κρασοτύρι Κώ είναι παραδοσιακό τυρί της Κώ που συναντάμε πολύ πίσω στο βάθος του χρόνου. Κρασοτύρι Κώ παρασκευάζεται από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα. Το τυρί ωριμάζει σε κόκκινο λιαστό κρασί στο οποίο προσθέτουν βότανα του βουνού. Δεν το καθαρίζουμε, τρώγεται όπως είναι. Καταναλώνεται ωμό και μπορεί να συνοδεύει φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, καρπούζι, πεπόνι (σαν επιδόρπιο).

Δείτε διαδικασία παρασκευής Κρασοτυριού και πληροφορίες για την ιστορία του εδώ.

Το βασικό χαρακτηριστικό του παραδοσιακού λαδοτυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό ονομάζεται "λαδοτύρι". Έχει δριμεία, αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα, και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο. Παρουσιάζει μέγιστη υγρασία 38% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Κατατάσσεται στην κατηγορία των σκληρών τυριών με επιδερμίδα σκληρή και ξηρή. Λαδοτύρι  έχει υφή σκληρή με μικρές οπές και χρώμα λευκό έως λευκοκίτρινο και εμφανίζεται στην αγορά με κυλινδρικό σχήμα.

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1959. Μεταξύ των τυριών που παρασκευάζει είναι και το γνωστό τυρί «μετσοβόνε». Το όνομά του προέρχεται από την πόλη που «γεννήθηκε» και είναι δημιούργημα του τυροκομείου. Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 200 τόνους. Για κάθε 1 κιλό τυρί που παράγεται χρειάζονται περίπου 11 κιλά αγελαδινού γάλακτος. Το τυροκομείο συνεργάζεται με περίπου είκοσι αγελαδοτρόφους, από τους οποίους αγοράζει το γάλα.

Το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα (ο οποίος δημιούργησε το Ίδρυμα) ήταν να λειτουργήσει ένα τυροκομείο που θα είχε τη μορφή μιας πρακτικής τυροκομικής σχολής. Για τον λόγο αυτό φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων. Εκείνοι πάντρεψαν τον τρόπο παρασκευής ορισμένων ιταλικών τυριών με τον αντίστοιχο ελληνικό. Έτσι γεννήθηκε το μετσοβόνε, το οποίο φτιάχνεται εδώ και 40 χρόνια στην περιοχή του Μετσόβου.

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία