Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Κασέρι είναι ένα ημίσκληρο τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, με συμπαγή μάζα χωρίς τρύπες που έχει καταχωρηθεί ως Π.Ο.Π.. Παράγεται σε κυλινδρικά κεφάλια εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί, επίσης μπορεί να διατίθεται και σε παραλληλεπίπεδες φραντζόλες. Παρασκευάζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τη Λέσβο και την Ξάνθη από γάλα πρόβειο, ή μίγμα αυτού με γίδινο. Σε περίπτωση ανάμειξης του με γίδινο γάλα, το τελευταίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% κατά βάρος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του τυριού είναι η μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο με ελάχιστες έως καθόλου οπές και γεύση ευχάριστη με πλούσιο άρωμα. Η ωρίμανση του τυριού διαρκεί 3 τουλάχιστον μήνες σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 18°C μέχρι να φτάσει στη κατανάλωση.

Ιδιαίτερης νοστιμιάς αιγοπρόβειο κεφαλάκι Σκύρου, το οποίο αποκτά μετά τον ένα χρόνο παλαίωσης μια πικάντικη και περίπλοκη γεύση με μεστά αρώματα βουτύρου γάλακτος και ξηρών καρπών, ενώ είναι σχετικά μαλακό και βελούδινο στην υφή του.

Το Κεφαλοτύρι είναι δημοφιλές και πασίγνωστο τυρί, έχοντας τις ρίζες του ήδη απο την βυζαντινή εποχή. Είναι ένα σκληρό τυρί που παράγεται σε κύλινδρους με στερεή μάζα και σκληρή εξωτερική επιφάνεια. Φτιάχνεται από πρόβιο γάλα ή/και κατσικίσιο γάλα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ανάλογα με το μείγμα του γάλατος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή, το τυρί ποικίλει μεταξύ του κίτρινου και του άσπρου χρώματος και είναι ελαφρώς αλμυρό με ευχάριστη χαρακτηριστική γεύση. Έχει υψηλή θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες Α, D και Ε και σε θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή.

Το κεφαλοτύρι είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας για τους ηλικιωμένους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά, πράγμα που το καθιστά ένα υγιεινό σνακ  το οποίο είναι εύκολο να συμπεριληφθεί σε σχολικά γεύματα. Το κεφαλοτύρι περιγράφεται ως «πρώτο τυρί» για να υποδεικνύεται ότι παράγεται με πλήρες γάλα. Ο αριθμός καταχώρησης των γαλακτοκομικών βιομηχανιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται ότι παράγεται κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής και είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία