Κασέρι είναι ένα ημίσκληρο τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, με συμπαγή μάζα χωρίς τρύπες που έχει καταχωρηθεί ως Π.Ο.Π.. Παράγεται σε κυλινδρικά κεφάλια εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί, επίσης μπορεί να διατίθεται και σε παραλληλεπίπεδες φραντζόλες. Παρασκευάζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τη Λέσβο και την Ξάνθη από γάλα πρόβειο, ή μίγμα αυτού με γίδινο. Σε περίπτωση ανάμειξης του με γίδινο γάλα, το τελευταίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% κατά βάρος.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του τυριού είναι η μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο με ελάχιστες έως καθόλου οπές και γεύση ευχάριστη με πλούσιο άρωμα. Η ωρίμανση του τυριού διαρκεί 3 τουλάχιστον μήνες σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 18°C μέχρι να φτάσει στη κατανάλωση.