Αναζήτηση

config

Επιλογή Τυριού

Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

Περιοχές παραγωγής φέτας θεωρούνται οι: Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και η νήσος Λέσβος (Μυτιλήνη). Επίσημες προσπάθειες έχουν γίνει για την ένταξη και άλλων περιοχών όπως η Κρήτη.

Φορμαέλα (επίσης γνωστή ως Φρουμαέλλα) είναι ένα ημίσκληρο τυρί που παράγεται στα όρια του Δήμου Αράχωβας Παρνασσού του Νομού Βοιωτίας και έχει καταχωριστεί ως Π.Ο.Π. Διατίθεται σε μικρούς κυλίνδρους βάρους περίπου 500 γρ. Παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Εξωτερικά διαθέτει φυσική κρούστα, όπου είναι ορατά τα σημάδια από το καλούπι λυγαριάς μέσα στο οποίο στεγνώνει. Το χρώμα της είναι ωχροκίτρινο έως ζαχαρί, η υφή της είναι ελαστική κι η γεύση της είναι μέτρια αλμυρή κι ελαφρά γαλακτώδης γεμάτη και πικάντικη, αλλά αναπτύσσεται μόνο όταν το τυρί ψηθεί. Για αυτό εξάλλου καταναλώνεται ψητή στη σχάρα και τηγανητή, με κουρκούτι ή χωρίς. Η φορμαέλα, ως σαγανάκι ταιριάζει με ούζο ή τσίπουρο, αλλά και με λευκά κρασιά με ελαφριά οξύτητα. «Φορμαέλα» ονομάζουν και το τυρί που παράγουν, με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή των Καλαβρύτων (Βαλμαντούρα Αχαΐας), το οποίο όμως δεν είναι Π.Ο.Π. Αυτή η φορμαέλα υπάρχει και σε εκδοχή με πιπέρι.

Τα τελευταία χρόνια τα φρέσκα τυριά επιστρέφουν στο τραπέζι μας και βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει. Το ανθότυρο, το μανούρι, το κατίκι, η μυζήθρα κ.τ.ό. αντικαθιστούν με εξαιρετική επιτυχία  αντίστοιχα ξένα τυριά και «δένουν» ωραιότατα με ζυμαρικά  ή λαχανικά όπως οι αγκινάρες ή το σπανάκι. Τα φρέσκα τυριά είναι μαλακά, υγρά με ήπια γεύση, ενώ όσο ωριμάζουν γίνονται πιο σκληρά  και πικάντικα.. Άλλα παρασκευάζονται από φρέσκο και άλλα από παστεριωμένο γάλα, αιγοπρόβειο ή αγελαδινό. Θεωρούνται κατάλληλα για δίαιτες με χαμηλά λιπαρά γιατί η λιπαρότητά τους  είναι γύρω στο 25%.

Το τυρί...

... είναι ένα προϊόν που η αρχή της προέλευσής του χάνεται σε χιλιετίες προ Χριστού και το οποίο βρισκόταν πάντα στο τραπέζι των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου.

Η Γεύση...

... την οποία προκαλεί το τυρί, κάθε φορά διαφορετικά, γεννιέται σε όλες του τις μορφές μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων και των εποχών, δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε παράδοση.

Η αγάπη...

... μας για το τυρί, κάθε τυρί παρασκευασμένο από γνήσια υλικά με το μεράκι της παράδοσης και την τέχνη των ειδικών, και η επιθυμία μας να συναντηθούν μέσα από τη σελίδα αυτή παραγωγοί, διακινητές των προϊόντων και καταναλωτές, που δεν αρκούνται σε τυχαίες αγορές, οδήγησαν στη δημιουργία της...

 

Επικοινωνία